Szentendrén is regisztrációhoz kötött parkolási rendszer lesz

2022.07.20. | Parkolás, Rendészet

Parkolási rendszer átalakítása

A rendkívüli testületi ülésen a lakosságot szélesebb körben is érintő rendeletmódosításokra került sor. A parkolási rendszer átalakításában 2023 januárjától bevezetik a regisztrációhoz kötött kedvezmények rendszerét; a parkolási díjak emelkednek.

Fülöp Zsolt a napirend felvezetése kapcsán elmondta, hogy a súlyadó elvonásával egyidejűleg a gépkocsik súlyadóra vonatkozó adatkezelése is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezelésébe került. Így az önkormányzat nem rendelkezik olyan adatbázissal, amelynek alapján a kedvezményes parkolásra jogosultak köre meghatározható lenne. E mellett a parkolóórák és a kapcsolódó kezelői rendszer is teljesen elavult, és nem alkalmas a rendszámalapú, korszerű parkolási rendszer kezelésére.
A napirend előterjesztője, Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság igazgatója emlékeztetett: a város parkolási rendszerének korszerűsítése évek óta húzódó probléma, a rendeletmódosítás egy folyamat része, amelynek legfőbb célja a rendszer hatékonyabbá tétele. Az új rendszerrel az önkormányzat rendelkezni fog egy hiteles adatbázissal a szentendreiek gépkocsijairól, ami a kedvezményrendszer alapja. A nyilvántartás rendszámalapú lesz. A különböző kedvezményezetti kör és a kedvezmények mértéke is igazodik a hatékony gazdálkodási szempontokhoz.

2023. január 1-től csak a regisztrált gépkocsikkal vehető igénybe kedvezményesen I. és II. várakozási övezet. Regisztrálni szentendrei lakóingatlanonként maximum négy járművet lehet. Évente kell a regisztrációt elvégezni és megfizetni a parkolási megváltási díjat. A tárgyévre az adott évben, valamint a tárgyévet megelőző év szeptember 1-től lehet regisztrálni.
A regisztrációhoz természetes személy esetén be kell mutatni az érvényes személyazonosító igazolványt, vagy útlevelet, vagy fényképes gépjárművezetői engedélyt, továbbá a lakcímkártyát. Nem természetes személy esetén a cégkivonat vagy bírósági nyilvántartásba vételről szóló határozatra van szükség. Továbbá be kell mutatni a jármű forgalmi engedélyét, valamint a parkolási megváltási díj megfizetésének igazolását. A gépkocsit a tulajdonosa, vagy üzembentartója regisztrálhatja.

Parkolási megváltási díjak:
A tárgyévre az adott ingatlanra regisztrált gépjármű, illetve gépjárművek parkolási megváltási díja az I-es, II-es zónában 7 000 Ft/év. A védett övezetben lakó, érvényes behajtási engedéllyel rendelkezők parkolási megváltási díja 2400 Ft lesz évente, ha a II-es övezetben is igénybe akarják venni a kedvezményes parkolást, akkor plusz 4600 forintot kell fizetniük.
2022. december 31-ig az I-es és II-es övezetben kedvezményes várakozhatnak azok a szentendreiek, illetve szentendrei székhelyű, telephelyű cégek, akik, illetve amelyek a személygépkocsijuk után 2021. január 1. előtt a város önkormányzatának fizették a gépjárműadót, és ez alapján az I. és a II. zónában 2021. április 15-ig díjmentes várakozásra voltak jogosultak. Továbbá az a szentendrei lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy vagy jogi személyiség, aki, illetve amely 2021. január 1. és 2022. december 31. között járművét előzetesen regisztrálta a parkolási rendszerbe.
Szücs Katalin képviselő a regisztráció módjáról és a tájékoztatásról érdeklődött, Jámbor Ferenc elmondta, hogy erre online módon is van lehetőség, de személyesen a Rendészeti Igazgatóság ügyfélszolgálatán is. A lakosság tájékoztatására kampányt fog indítani az önkormányzat. Kiss Károlyné arról érdeklődött, ha a regisztrációs díjat kell fizetni, akkor „hol van az ingyenesség?”

Fülöp Zsolt  a kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a szentendreiek ingyenes várakozása a gépjárműadóhoz volt kötve, mivel ezt a bevételt az önkormányzatoktól elvonták, ezért indokolt ennek a díjnak a megfizetése. Ha a kormány úgy dönt, hogy visszaadja a gépjárműadót, akkor visszaállítható a korábbi rendszer. Jámbor Ferenc elmondta, hogy azért is kell a parkolási rendszer átalakításáról a rendkívüli testületi ülésen dönteni, hogy a rendszer felkészíthető legyen a mintegy 14 ezer szentendrei gépjármű kezelésére, és időben tudják tájékoztatni a lakosságot.
A testület két tartózkodás mellett a rendeletet elfogadta.

Díjköteles várakozási területek
A díjköteles várakozási területen fizetendő díjak, pótdíjak, bérletek megváltásának és cseréjének díjai

Hasonló cikkek