2025-ös kedvezményes várakozási engedély

A Városi kedvezményes várakozási engedély 2024. december 31-ig érvényes!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Amennyiben igénybe szeretné venni a II. zónára szóló kedvezményes parkolási lehetőséget szentendrei lakosként/cégként a 2025-ös tárgyévre is, úgy ne felejtse el gépjárművét ismét regisztrálni.

 

Miért érdemes időben megváltani?

Az elmúlt években sokan az utolsó pillanatra hagyták az ügyintézést, ami különösen decemberben komoly torlódásokat okozott az ügyfélszolgálaton. Ezért javasoljuk, hogy a regisztrációt időben végezzék el, akár online, akár személyesen, hogy elkerüljék a hosszas várakozást.

 

Fontos határidők:

  • A jelenlegi, 2024-es évre vonatkozó várakozási engedély december 31-ig érvényes.
  • szeptember 1-től már megkezdhető a 2025-ös évre vonatkozó regisztráció.
  • 2025. január 1-től csak a 2025-ös regisztrációval rendelkezők élhetnek a kedvezményes parkolással.

Ki jogosult az engedély megváltására?

A Városi kedvezményes várakozási engedély minden szentendrei lakos, illetve tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély, valamint szentendrei székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy számára elérhető. Fontos, hogy az engedély minden tárgyévre külön megváltandó, tehát a 2025-ös tárgyévre történő regisztráció külön szükséges, függetlenül a korábbi évekre szóló engedélyektől.

 Hogyan érvényesíthető a szentendrei várakozási kedvezmény?

  • A gépkocsi tulajdonosának, üzembentartójának, aki szentendrei lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, vagy jogi személyek esetében szentendrei székhellyel vagy telephellyel rendelkezik regisztrálnia kell azokat a gépjárműveket, amelyekkel kedvezményesen kíván várakozni a II-es parkolási zónákban.
  • A védett övezetben lakóknak vagy telep-, ill. székhellyel rendelkezőknek nem kell regisztrálniuk a gépkocsijukat, ha rendelkeznek érvényes behajtási hozzájárulással, illetve várakozási engedéllyel. Abban az esetben azonban regisztrálniuk kell, ha a II-es övezetben is kedvezményesen szeretnének parkolni.
  • A szentendrei várakozási kedvezmény csak abban az esetben érvényesíthető, ha a tulajdonos/üzembentartó a gépjármű regisztrációja mellett megfizeti a parkolási megváltási díjat is.
  • Amennyiben a gépkocsi-tulajdonos, -üzembentartó nem kíván élni a parkolási kedvezménnyel, akkor nem kell regisztrálnia gépkocsiját.

Hogyan lehet regisztrálni a gépkocsit?

Regisztrálnia csak annak a gépkocsi-tulajdonosnak, -üzembentartónak kell, aki élni kíván a szentendrei kedvezményes parkolási lehetőséggel. Továbbá azoknak, akik érvényes behajtási hozzájárulással és várakozási engedéllyel rendelkeznek, ami a védett övezetben történő kedvezményes parkolásra jogosít fel, de a II-es parkoló zónában is igénybe akarják venni a kedvezményt.

Személyesen: A gépkocsit a tulajdonosa vagy üzembentartója regisztrálhatja a Rendészet parkolási ügyfélszolgálatán.
2000 Szentendre, Paprikabíró utca 21.

Ügyfélfogadás:

Hétfő:     08:00-17:45
Szerda:   11:00-15:45
Péntek:   08:00-12:45

Telefon: +36-26-300-407/parkolás
Email: parkolas.szeri@szentendre.hu

Online regisztrációra az ugyfelablak.szentendre.hu oldalon van lehetőség. Felhasználói tájékoztató

A regisztrációhoz szükséges dokumentumok:

  • Természetes személy esetén érvényes személyazonosító igazolványt, vagy útlevelet, vagy fényképes gépjárművezetői engedélyt, továbbá a lakcímkártyát és a jármű forgalmi engedélyét kell bemutatni. Az online regisztrációnál e dokumentumok digitális másolatának feltöltésére nincs szükség.
  • Nem természetes személy esetén a cégkivonatot vagy bírósági nyilvántartásba vételről szóló határozatot és a jármű forgalmi engedélyét kell bemutatni, vagy ezek digitális másolatát csatolni az online regisztrációhoz.

Figyelem! Magánszemélyként ideiglenes szentendrei lakcímmel rendelkező lakosok csak személyesen intézhetik a regisztrációt.

A parkolási megváltási díj megfizetése: A 2025-ös tárgyévre vonatkozó regisztrációs díj 7000 Ft/gépjármű/tárgyév. Egy címre továbbra is maximum 4 gépjármű regisztrálható. A regisztráció akkor válik véglegessé, illetve akkor érvényesíthető a kedvezmény, ha a parkolási megváltási díj megfizetése is megtörténik, amit vagy személyesen fizetnek be a Rendészet parkolási ügyfélszolgálatán, vagy banki átutalással, vagy online bankkártyás fizetéssel rendeznek.

Pótdíj- vagy közigazgatásibírság-tartozás rendezése: A regisztráció csak abban az esetben történhet meg, ha a regisztrálandó személygépkocsi tulajdonosának/üzembentartójának nincs Szentendre Város Önkormányzatával, valamint a parkolási rendszer üzemeltetőjével szemben rendezetlen pótdíj- vagy közigazgatásibírság-tartozása.