Szeptemberi árhullám várható a Duna magyarországi szakaszán | Frissítve 09.17.

2024.09.17. | Árvíz

FRISSÍTÉS 09.17.

A várost a hét második felében közel akkora árhullám éri el, mint a legmagasabb valaha mért vízszintet elérő dunai árvíz idején, 2013-ban. Az előrejelzések szerint 40-50 cm-rel alacsonyabban fog tetőzni Szentendrénél a Duna, mint 2013-ban.

24 órás ügyelet az Ügyfélszolgálaton

  • Segítséget, információt kérni vagy megosztani, problémát jelezni, önkéntes felajánlást tenni vagy önkéntesnek jelentkezni a már működő 24 órás Ügyfélszolgálat elérhetőségein lehet!
  • Emailben: ugyfelszolgalat@szentendre.hu
  • Telefonon: +36-26/300-407. Kérjük, hogy a 4-es (!), „önkormányzati ügyintézés” menüpontot válasszák!
  • Az önkéntes munkára jelentkezőket részletes tájékoztatással, instrukciókkal a védekezés irányítói fogják keresni.

Segítő együttműködésüket köszönjük!


FRISSÍTÉS 09.16.

Fülöp Zsolt polgármester szeptember 16-án 9 órától elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget. Az Operatív Törzs mai ülésén úgy döntött, hogy a Dunakorzón holnapra tervezett mobilfal-építést, ma délutánra előrehozzák.

A munkálatok alatt a Dunakorzót a védmű teljes hosszában – a Bem utcától a Péter Pál utcáig – teljes szélességében lezárják. A Lázár Cár tér gépkocsival nem lesz megközelíthető. A gyalogosforgalom a város felőli oldalon lehetséges, az úttest és a gát közötti területet lezárják.

Kérjük, a belvárosi lakosokat, a belvárosi iskolákba igyekvőket, hogy gyalogosan közlekedjenek a mobilfal építési ideje alatt.

Az árhullám alakulásáról és a további védekezési lépésekről – beleértve az önkéntesek szervezésével, és a rászorulók átmeneti elhelyezésével kapcsolatos információkkal folyamatosan tájékoztatjuk a szentendreieket.


FRISSÍTÉS 09.15.

Az előrejelzés szerint a vízállás 21-én szombaton elérheti Nagymaroson a 716 cm-t

Ez Szentendrén 740-750 cm-t jelent, ez a magasság már 1,7 méterrel meghaladja a 2023. decemberi tetőzést (583 cm) és csupán 46 cm-vel alacsonyabb mint az LNV (796 – 2013.06.09.)

A tetőzés 21-ére várható.

A jelenlegi vízállás Szentendrén 266 cm 24 óra alatt 129 cm-t emelkedett a víz (előző nap 42 cm-es emelkedés volt).

  • Elsőfokú készültség várhatóan: szeptember 15-e
  • Másodfokú készültség várhatóan: szeptember 18-án, szerdán reggel
  • Harmadfokú készültség várhatóan: szeptember 19-én, csütörtök délelőtt

A mobil árvízvédelmi fal felállítását a vízkárelhárítási terv Szentendre 600 cm-re írja elő, a vízállás 18-án szerdán a hajnali órákban éri el ezt a szintet, a mobilfal felállítása 17-én  kedden 06:00-kor megkezdődik és várhatóan 14:00-ig befejeződik. A mobil fal felállítását követően még kedden a parapetfal kulisszás lezárása is meg fog történni.

A mobil fal alsó éle 104,2 mBf szinten van ezt a 620 cm vízállás éri el ez várhatóan 18-án szerdán a hajnali órákban fog megtörténni. Az előrejelzés szerinti várható tetőzési szintnél a mobil falon 90-100 cm vízmagassággal kell számolni (a mobilfal magassága 1,8 m).

Az előrejelzés szerint Szentendrén nem valószínű, hogy elérjük az LNV-t (796 cm-es vízállást) .

Ez viszont annyit jelent, hogy a 2013 évi árvízzel érintett területek kerülnek elöntésre.

Fülöp Zsolt polgármester vasárnap védekezésért felelős szakemberekkel bejárta a part menti területeket. Polgármesteri Facebook-oldalán kiemelte, hogy a további lépésekről – beleértve az önkéntesek szervezésével, és a rászorulók átmeneti elhelyezésével kapcsolatos információkat – szeptember 16-án, hétfőn részletes tájékoztatást ad a városvezetés.


FRISSÍTÉS 09.14.
A legfrissebb előrejelzések alapján szeptember 19-én, csütörtökön Nagymarosnál 690 cm-es vízállás várható, ami Szentendrén 710-720 cm közötti szintet jelent. Ez az érték 1,3 méterrel magasabb, mint a 2023. decemberi tetőzés (583 cm). Az árhullám tetőzése várhatóan szeptember 20-án, pénteken lesz, az emelkedés üteme szeptember 18-a után már lassulni fog.

A jelenlegi vízállás Szentendrén 137 cm, és az elmúlt 24 órában 42 cm-t emelkedett a vízszint, ami az előző naphoz képest (17 cm) jelentős gyorsulást mutat.

Készültségi fokozatok

  • Elsőfokú készültség: szeptember 17-én, kedden reggel
  • Másodfokú készültség: szeptember 18-án, szerdán reggel
  • Harmadfokú készültség: szeptember 19-én, csütörtök délelőtt

ÁRAMSZOLGÁLTATÁS LEKAPCSOLÁSA!

A szentendrei vízmércén mért 715 cm-nél történik az első lekapcsolás, ezt a magasságot a vízállás várhatóan 19-én éjfélkor éri el. A következő utcákban szűnik meg az áramszolgáltatás:
– teljes Papsziget, Hullám utca, 12 fogyasztót érint,
– Derecskén – Dunakanyar sétány , Papszigeti út, Kőhíd, Vidra, Sellő utcák – 120 fogyasztót érint.

Mobilgát és közlekedési korlátozások

A mobil árvízvédelmi fal felállítása szeptember 17-én, kedden 6:00 órakor kezdődik, és várhatóan 14:00 óráig tart. A mobilgát építése idején a Duna korzó teljes hosszában lezárásra kerül, és a Lázár Cár tér nem lesz gépjárművel megközelíthető. Az előrejelzés szerinti várható tetőzési szintnél a mobil falon 60-70 cm vízmagasságra lehet számítani. A 104,65 mBf alatti területeket víz alá kerülnek.

Homokzsákok biztosítása

Továbbra is a Városi Szolgáltató teherportáján (Szabadkai u. 9.) vehetők át a homokzsákok 8.00-18.00 óra között, a teherporta hétvégén is nyitva tart. Ingatlanonként 50 zsákot biztosít az önkormányzat.

A Rendészet járműveiben 300-300 homokzsák áll rendelkezésre a VSz Zrt. raktárából, amelyeket szükség esetén a veszélyeztetett területeken élő lakosok számára biztosítanak.


FRISSÍTÉS 09.13.
ma reggeli előrejelzés szerint a vízállás 19-én, csütörtökön elérheti Nagymarosnál a 643 cm-t, ami Szentendrén 670-680 cm-t jelent. Ez a vízszint mintegy 1 méterrel meghaladja a decemberi tetőzést (583 cm-t). Az árhullám tetőzése még nem látható, de 18-a után csökken az emelkedés mértéke. A jelenlegi vízállás Szentendrén 95 cm, 24 óra alatt 17 cm-t emelkedett a folyó vízszintje.

Ha az előrejelzések szerint alakul a vízállás, akkor szeptember 17-én az elsőfokú, 18-án a másodfokú és 19-én a harmadfokú árvízvédelmi készültséget is el kell rendelni. A mobil árvízvédelmi falat a szentendrei vízmércén mért 600 cm-es vízállásnál kell felépíteni. Erre 17-én, kedden kerül sor.


09.12. | Az előrejelzések szerint a következő hetekben árhullám vonul le a Duna magyarországi szakaszán is. A jelenlegi nagyon alacsony 44 cm-es szentendrei vízállás három-négy napon belül 400 cm-re növekedhet. Szeptember 18-án a nagymarosi vízmércénél 532 cm-es vízállásra számítanak, ami Szentendrén 560 cm körüli vízállást jelent. Az elsőfokú árvízvédelmi készültség a nagymarosi vízmércénél mért 520 cm-nél lép életbe. Az árhullám alakulását folyamatosan követjük, és a cikkünket frissítjük.

A Duna vízgyűjtő területein további nagy esőzéseket jelez a meteorológia, de az árhullám alakulását, a tetőzés várható vízszintjét és időpontját egyelőre még nem lehet megmondani.

A szentendrei vízmércén mért vízszint és az elöntött területek:

  • A korábbi tapasztalatok azt mutatják, Szentendrén a 480–500 cm-es vízállásnál a Duna eléri a Postás strand sétányát, elönti a mobil árvízvédelmi fal szervizútját, a Sziget utca északi részét, a Papszigeten a Hullám utcát, Derecskén a Dunakanyar sétány több alacsonyabb pontját. A Dunakanyar sétány ingatlanjainak udvarán megjelenhet a víz, de ennél a vízállásnál az épületeket valószínűleg nem fogja elérni.
  • szentendrei 560-580 cm-es vízállásnál az emelkedő víz részben, illetve teljesen elönti a Dunakanyar sétányt, Sellő utca végét, Kőhíd utcát, Árbóc utca végét, a Dereglye utca végét, a Papszigeten a Hullám utcát, a Sziget utca Dunával párhuzamos teljes szakaszát, a Czóbel sétány gyalogos szakaszát, a mobilfal szervizútját, a Papszigeti út 12-20. közötti szakaszát. Az érintett utcákat, utcaszakaszokat a vízszint emelkedésétől függően zárják le.
  • szentendrei 600 cm feletti vízállásnál a folyó elönti a Dunakanyar sétányt teljes hosszában, a Sellő, Kőhíd, Árbóc, Dereglye, Vadkacsa utcákat, a Derecskei út 10-14 közötti szakaszát, Papszigeti utat, a Papszigeten a Hullám utcát, a Sziget utca Dunával párhuzamos teljes szakaszát és az 1-3 szám közötti szakaszt, a Czóbel sétány gyalogos útját, a mobilfal szervizútját.

09.17-én kedd reggel a mobilgát építését a VSz Zrt. megkezdi.

Az építés alatt a Duna korzó a mobil védmű hosszában teljes szélességében lezárásra kerül. A védmű építésének idején a Lázár Cár tér nem lesz gépjárművel megközelíthető.

A Rendészet autóiban 300-300 homokzsák került felvételezésre a VSz Zrt. raktárából, hogy igény esetén az árvízzel érintett terület lakosainak mi is át tudjunk adni ezekből.

A Városi Szolgáltató NZrt.(VSZ) és a Rendészet munkatársai ellenőrzik és karbantartják a zsilipeket, a VSZ felkészül a védekezéshez szükséges homok, homokzsákok, illetve a lezárások biztosítására.

A Városi Szolgáltató teherportáján (Szabadkai u. 9.) vehetők át a homokzsákok 8.00-18.00 óra között, a teherporta hétvégén is nyitva tart. Ingatlanonként 50 zsákot biztosít az önkormányzat. A VSZ szeptember 13-án, péntek reggel kihelyezi a védekezéshez szükséges homokot a papszigeti bejáróhoz. A hétvégén várható hidegfront jelentős csapadékkal és viharos széllel érkezik, ezért fontos, hogy mindenki felkészüljön az időjárás okozta kihívásokra.

Kiemelten javasolt az ereszcsatornák, vízelvezetők és árkok megtisztítása, hogy az esővíz akadálytalanul el tudjon folyni. Emellett érdemes ellenőrizni és bezárni a nyárra nyitva hagyott nyílászárókat, valamint rögzíteni a kerti bútorokat, cserepes virágokat és egyéb, szél által mozgatható tárgyakat, hogy elkerüljék az esetleges károkat.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Hasonló cikkek

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.